Szarlotka bezglutenowa

szarlotka bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa z tego przepisu spokojnie zastąpi nam tradycyjną szarlotkę robioną z mąki pszennej. Bezglutenowe wypieki niestety są trudniejsze – mąki bez glutenu nie chcą się kleić tak jak mąki z glutenem. Tak czy inaczej ten deser na pewno nie sprawi Tobie problemu.  Jest to bardzo smaczne ciasto, które niejednej osobie przypomni dzieciństwo. Możemy ją podać solo, lub z cukrem pudrem albo z polewą czekoladową i domowymi lodami. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze na gorąco. 🙂

Składniki na szarlotkę bezglutenową:

Ciasto:

Mus jabłkowy na szarlotkę bezglutenową:

Sposób przygotowania – szarlotka bezglutenowa:

szarlotka bezglutenowa

Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy je na średnim ogniu, dodajemy do nich cukier i gotujemy bez przykrycia ok 15 minut. Musimy uważać aby mus się nie przypalił, a więc mieszamy co jakiś czas. Gotowe ściągamy z ognia i dodajemy cynamon. Mieszamy i odstawiamy aż mus ostygnie.

Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Jeżeli ciasto się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na 2. Jedną część ciasta rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Delikatnie podważamy rękami i przenosimy na blachę. Jeżeli rozwałkowanie ciasta jest kłopotliwe, możemy nakładać ciasto bezpośrednio na blachę, formując niewielkie kawałki. Białko, które zostało ze składników do ciasta roztrzepujemy rózgą, i smarujemy nim powierzchnię ciasta. Na to dajemy mus jabłkowy. Następnie przykrywamy mus drugą częścią ciasta.

Porcję ciasta przeznaczoną na wierzchnią warstwę możemy włożyć do zamrażarki na 20 minut, a następnie zetrzeć ją na tartce nad musem jabłkowym.

Szarlotka bezglutenowa powinna się piec ok. 50 minut w temperaturze 180˚C. Podajemy na ciepło z lodami bądź z cukrem pudrem lub sosem czekoladowym.

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *