Sernik na daktylu – bezglutenowy

Sernik na daktylu, jest to słodki deser, chociaż nie dodajemy do niego cukru, ponieważ daktyle same w sobie mają go dużo, ale na taką przyjemność chyba czasem można sobie pozwolić :). Będąc na diecie bezglutenowej, tęskni się za różnymi wypiekami, dlatego też staram się znaleźć alternatywę, która choć trochę przypomina smak ciast z mąką pszenną. Oczywiście sernik możemy wykonać bez spodu i też wychodzi bardzo dobrze, ale taki daktylowy spód dodaje słodkości. Możemy wykonać go w tortownicy o średnicy 20cm, bądź blaszce 10x36cm.

Składniki na sernik na daktylu:

  • 600 g sera białego na sernik
  • 200 g daktyli suszonych bez pestki
  • szklanka orzechów (do wyboru włoskie, migdały, nerkowca, laskowe lub mieszanka)
  • opakowanie herbatników bezglutenowych (ok 120-150g)
  • 2 jajka
  • 2 czekolady (biała i mleczna)
  • 100g masła

Sernik na daktylu – sposób przygotowania:

Daktyle namaczamy w wodzie ok godziny, w tym czasie rozdrabniamy orzechy, blendujemy je razem z herbatnikami. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do masy orzechowo-herbatnik-owej. Daktyle odcedzamy z wody (nie wylewamy jej) i rozdrabniamy, blendujemy i dodajemy do wcześniej powstałej masy, wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita całość.  Jeżeli masa jest zbyt ścisła, możemy dodać odrobinę wody z daktyli. Taką masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Następnie szykujemy ser, dodajemy do niego jajka i mieszamy. Czekoladę białą rozpuszczamy i lekko studzimy, powoli dodajemy do sera jednocześnie mieszając. Jeżeli ser jest za rzadki, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotową masę serową nakładamy na daktylowy spód.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (max 180 stopni, ponieważ wyższe temperatury spowodują wysuszenie sera) i pieczemy ok 50 min. Pozostało tylko rozpuścić mleczną czekoladę i polać nią gotowy sernik. Jeżeli uważacie, że tej słodyczy już za dużo, pomińcie czekoladę a zastąpcie ją owocami świeżymi albo w syropie. Dużo słodkości i dużo przyjemności 🙂 Smacznego. 🙂

 

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 

One Reply to “Sernik na daktylu – bezglutenowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *