Pancakes bezglutenowe – naleśniki inaczej

pancakes bezglutenowe Pancakes bezglutenowe to pyszne placuszki, które można jeść na ciepło i jako przekąska do zapakowania w lunchbox-a. Możemy podać je z cukrem pudrem i owocami, ale pysznie też smakują z syropem klonowym czy syropem z mniszka. Dodatków może być wiele, to zależy jakie mamy upodobania. Smażą się bardzo łatwo i szybko więc nie sprawią nam kłopotu z przygotowaniem.

Składniki na pancakes bezglutenowe (ok 14 placuszków):

Sposób przygotowania – pancakes bezglutenowe:pancakes bezglutenowe

Przesiewamy mix mąki bezglutenowej, dodajemy do niej sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajko i na przemian dodajemy trochę mąki (już z dodatkami), trochę maślanki ciągle mieszając. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy olej kokosowy i nadal miksujemy. Ciasto powinno wyjść gęste.

Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką niewielkie placki ciasta. Smażmy je na niezbyt dużym ogniu z obu stron. Podajemy je na ciepło lub na zimno z miodem z mniszka lekarskiego, syropem klonowym, cukrem pudrem, jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂







Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *