Omlet na zielono

omlet na zielonoIdealne danie na śniadanie, omlet na zielono, to fajny początek dnia. Doda nam energii na cały poranek, po takim posiłku, na drugie śniadanie wystarczy tylko owoc. Oczywiście ten przepis też możemy modyfikować, zamiast pomidorów, dodajmy kolorową paprykę, (albo to i to) najlepiej jak będzie wcześniej podsmażona, chyba, że chcemy chrupiącą, to możemy dodać ją w momencie ścinania się masy jajecznej. Jak najbardziej pasuje do przepisu szynka, którą możemy pokroić w kosteczkę i wcześniej podsmażyć. Jak widać możliwości jest dużo.

Składniki na omlet:

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • kilka koktajlowych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • 40 g sera feta
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:omlet na zielono

Umyty szpinak siekamy jeżeli liście są zbyt duże. Czosnek siekamy w drobną kostkę bądź przepuszczamy przez praskę. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, na którą dajemy szpinak i posiekany czosnek. Zawartość patelni mieszamy do momentu kiedy szpinak zrobi się miękki, ok 1-2 minut (jeżeli zdecydujemy się dodać kolorową paprykę, warto ją podsmażyć ok 3-4 minut). Na chwilę odstawiamy szpinak, w tym czasie szykujemy jajka, które wbijamy w miskę, dodajemy sól, pieprz, mleko lub wodę i roztrzepujemy rózgą. Taką puszystą masę wylewamy na rozgrzaną drugą łyżką masła patelnię i smażymy na małym ogniu ok 2 minut. Umyte i pokrojone pomidorki nakładamy na jajka i smażymy ok 1 minuty, lekko podważając masę jajeczną, żeby się nie przypalała. Następnie dodajemy pokrojone awokado w cieniutkie plastry i skruszoną, bądź pokrojoną w kostkę fetę, smażymy chwilę i dodajemy szpinak. Jeżeli omlet jest już dobrze ścięty dodajemy opcjonalnie pokrojony szczypiorek, składamy omlet na pół i gotowe.

Podajemy na ciepło, opcjonalnie gotowy omlet możemy posypać ulubionymi ziołami, bądź dodać świeżą bazylię.

 

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *