Lody owocowe domowej roboty

lody owocoweOrzeźwiające lody owocowe ochłodzą nas w upalne dni, sprawdzą się jako deser bądź pretekst do zaproszenia przyjaciół. Dobrze smakują z bitą śmietaną, świeżymi owocami, owocowym syropem bądź syropem klonowym, jak również podane do szarlotki – bezglutenowej również. Takie lody możemy robić z różnych owoców tj. mango, bananów, jeżyn, jagód bądź malin. Świetnie się sprawdzą mieszanki tych owoców. Jeżeli chcemy uzyskać słodkie lody, połączmy mango z bananem, a jeżeli jesteśmy miłośnikami lodów o wyraźnym i lekko kwaśnym smaku spróbujmy wymieszać owoce leśne. Proporcje owoców względem siebie mogą być różne, w zależności od upodobań, łącznie nie przekraczając 230g.

Składniki na lody owocowe domowej roboty:

Sposób przygotowania – lody owocowe domowej roboty:

lody truskawkowe

Umyte owoce blendujemy na gładką masę (możemy rozdrobnić je widelcem, jeżeli chcemy czuć kawałki owoców). Dodajemy jogurt grecki, syrop klonowy bądź syrop z mniszka i mieszamy do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt wodnista i płynna, dodajemy łyżeczkę żelatyny (rozpuszczonej zgodnie z przepisem na opakowaniu), mieszamy i mrozimy w pojemniku. Owocowe lody można zamrozić w pojemnikach, które nadadzą im już docelowy kształt.

Zmrożone lody nakładamy łyżką do lodów w miseczki deserowe, opcjonalnie możemy dodać pokrojone owoce, miętę i bitą śmietanę. Jeżeli chcemy podać lody jako deser, to podajmy je z szarlotką na ciepło i polewą czekoladową. W ten sposób słodko uzupełnią nasz posiłek.

Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 

One Reply to “Lody owocowe domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *