Kotlety z kaszy gryczanej – bezglutenowe

Kotlety z kaszy gryczanej, to podanie kaszy trochę w innej postaci. Nowa odsłona kaszy smakuje bardzo dobrze, do tego jest to szybkie i łatwe danie. Na pewno kasza jest nam bardzo dobrze znana, jako zamiennik ziemniaków, makaronów czy ryżu, ale jest też bardzo wartościowym składnikiem odżywczym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, do tego posiada właściwości odkwaszające organizm, jest bogata w witaminy- B1, B2, B6, B3 (PP), E, składniki mineralne- żelazo, potas, wapń, cynk, krzem, kwas foliowy. Jak widać, samo zdrowie. Nie zawiera glutenu więc jest to alternatywa dla osób z celiakią. Takie kotlety można traktować jako przekąskę, zapakować na wynos i jeść na zimno z sezonowymi albo kiszonymi warzywami.

Składniki na kotlety z kaszy gryczanej:

  • 200 g kaszy gryczanej (2 torebki)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie sera typu feta (upewnij się, że nie zawiera glutenu)
  • 1 pęczek szczypioru
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka gryczanej do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia (może być to olej kokosowy)

Kotlety z kaszy gryczanej – sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy, a następnie blendujemy (możemy zblendować tylko połowę kaszy i wymieszać z tą w całości, nie zrobi się wtedy papka). Do całości dodajemy jajko, rozdrobniony ser feta i posiekany drobno szczypiorek. Wszystko dobrze mieszamy, aby ser połączył się z masą. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą (tylko uwaga na sól, ser feta jest już sam w sobie słony więc lepiej upewnijmy się, czy to nie wystarczy, zanim posolimy gryczaną masę). Z gotowej już masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety. Gotowe kotlety z kaszy gryczanej podajemy na ciepło do obiadu, możemy polać je sosem, dodać do mięsa i surówki, bądź na zimno jako przekąska. Smacznego 🙂

 

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *