Jajka marynowane w buraczkach

To jest nasza propozycja na urozmaicenie nudnych jajek z farszem. W przygotowaniu jajka marynowane w buraczkach są bardzo łatwe, a jednocześnie bardzo efektownie się prezentują i smakują również wyśmienicie. Smakują inaczej niż klasyczne jajka ugotowane na twardo, bo przechodzą buraczkową marynatą.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 duże buraki lub 1/2 szklanki koncentratu z buraków
  • 2/3 octu winnego lub jabłkowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli

Farsz do jajek:

  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżka oliwy z pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Można użyć jako naczynia dużego słoja, który należy zakręcić przed wstawieniem do lodówki.

Jajka im dłużej będą w marynacie, tym bardziej intensywny kolor otrzymamy. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na połówki. Żółtka z jajek, suszone pomidory, oliwę z pomidorów, musztardę, ketchup i majonez zmiksować blenderem. Otrzymaną masą faszerować jajka. Można podawać ze smażonymi mięsnymi kuleczkami do sałatki warzywnej. 

Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki






2 Replies to “Jajka marynowane w buraczkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *