Faszerowane jajka, nie tylko na Wielkanoc

Faszerowane jajka to nie tylko przepis na świąteczny stół, ale także dobry pomysł na przekąskę, śniadanie, czy zamiennik kanapki do pracy. Sprawdzą się również na każdą domową imprezę.

Składniki na faszerowane jajka:

  • 8 jajek
  • 50 g sera feta
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 suszonych pomidorów
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Faszerowane jajka – sposób przygotowania:faszerowane jajka

Jajka gotujemy na twardo od 8 do 10min., studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie należy przekroić jajka wzdłuż na połówki i wyciągnąć żółtka. Do miski wkładamy żółtka, ser feta, majonez, musztardę. Wszystko rozdrabniamy widelcem i dodajemy drobno posiekane suszone pomidory. Jeżeli chcemy mieć gładką masę, możemy ją zblendować. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku (musimy uważać aby nie przesolić, ponieważ ser feta sam w sobie jest dość słony) oraz posiekany szczypiorek.

Gotową masę jajeczną nakładamy w połówki jajek, możemy ozdobić majonezem i oprószyć szczypiorkiem bądź przygotować sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego:

Sos do jajek:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól

Wszystkie składniki sosu mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sosem możemy polać jajka i podawać jako przystawka.

 

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *