Chleb bezglutenowy zawsze udany

chleb bezglutenowyChleb bezglutenowy to chyba najtrudniejszy wypiek, zaraz po biszkopcie. Niestety inne mąki nie zastąpią tej z glutenem, który powoduje sklejanie składników. Możemy dodać do przepisu jajka, które ułatwią połączenie się składników. Siemię lniane również ma właściwości wiążące, dlatego też warto go dosypać do ciasta, ma też oczywiście jeszcze wiele innych właściwości, ale o tym w kolejnym artykule. Chlebek wychodzi za każdym razem, jest chrupiący, smaczny i co najważniejsze nie kruszy się, można go pokroić i zamrażać. Wedle własnego uznania i upodobań możemy dodać różne zioła i ziarna, np. słonecznik, czarnuszkę, dynię i inne. Jeżeli nie lubimy chleba z „przeszkodami”, to możemy ominąć ten punkt i zrobić go solo bez dodatków.

Składniki na chleb bezglutenowy (blaszka 32×10)

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni lub słonecznika (możemy dosypać odrobinę czarnuszki)
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 500 – 600 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania – chleb bezglutenowy:chleb bezglutenowy

Suche składniki należy dokładnie wymieszać.  Dolewamy stopniowo wodę, aż składniki się połączą (może okazać się, że wystarczy tylko 500 ml). Mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę bez grudek. Przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

W tym czasie smarujemy foremkę odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przelewamy do foremki i ponownie odstawiamy, również na ok 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220˚C. Wstawiamy nasz chleb bezglutenowy i pieczemy go około 50 minut. Jeśli za szybko się rumieni możemy położyć na wierzch folię aluminiową, a następnie chleb wyciągamy z foremki i dopiekamy jeszcze około 10 minut.

Wystudzony chlebek możemy pokroić i zamrozić, jeżeli porcja całego chleba okaże się zbyt duża. Chleb bezglutenowy według tego przepisu idealnie sprawdzi się do kanapek z dużą ilością warzyw. 🙂

P.S. Dziękujemy Natalio za inspiracje przepisem. 🙂

 Jeżeli podobają Ci się treści jakie przygotowujemy zachęcamy do polubienia nas na Facebooku i śledzenia naszego bloga.

EkoCymonki

Podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. 🙂







 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *